Contact

‘Ain’t no mountain high enough……’ over reflecteren

24.09.2010 10:20
Categorie: Blog

‘Ain’t no mountain high enough……’


Elke keer als ik bovenop een berg sta, en dat probeer ik wel twee of drie keer in een jaar voor elkaar te krijgen, vind ik het heerlijk om de wind op mijn huid te voelen en naar beneden te kijken en de wereld aan mijn voeten te zien……overzicht …


Ik wil het  met jullie  hebben over reflecteren.

Ik snijd dit onderwerp aan omdat ik de afgelopen weken met veel mensen in gesprek ben geweest over vitaliteit. De mensen die ik sprak werkten vooral in het onderwijs. En uit alle lagen: directeuren en leerkrachten. Vragen die de revue passeerden waren: hoe blijf je vitaal in je werk? Waar lek je energie of hoe kun je energie juist vasthouden? Opvallend  was dat er vaak het woord ‘reflecteren’ viel, als manier om vitaliteit in je werk te behouden: terugkijken op wat je doet, van een afstand zoals je naar een toneelstuk kijkt, en eventueel ook bijstellen.


Ik probeer dit dagelijks te doen na elke (werk)dag. Ik ga in stilte op een stoel zitten en laat de dag nog even aan me voorbijtrekken. Ik zie, hoor en voel (ja, en ruik soms ook nog….) wie ik ben tegengekomen en wat er is gebeurd. Ik stel mezelf vragen: Wat ging goed? Hoe kwam dat? Door mij? Door de ander?  Wat zou beter of anders kunnen? Wat ging niet goed/liep niet lekker? Hoe kwam dat? Door mij? Wat kan ik de volgende keer anders doen? Hoe ga ik dat doen?
Ik ga er altijd van uit dat ik (bijna) alleen mijn eigen gedrag kan veranderen.

Reflecteren is eigenlijk niets anders dan steeds weer vanaf bovenop een berg naar beneden, naar jezelf en de situaties kijken, overzicht krijgen. En dan ook nog als een OEN (Open, Eerlijk & Nieuwsgierig).

En waarom zou je dat doen?


Om jezelf steeds terug te laten kijken over waar je mee bezig bent en of dit klopt met wie je wilt zijn. Om je naar je eigen talenten en je eigen grenzen te laten kijken om zo nog een betere meester of juf voor de klas of een andere professional te worden.


Ik gun je dat je deze manier van kijken naar jezelf (meer) gaat toepassen. Succes hiermee! Een volgende keer gaat het over  herkennen en aangeven van grenzen. Wil je me hieronder vertellen wat je van deze blog vindt en wat jouw ervaringen zijn?

Peeter Bekker07-10-10 13:26:
Dit is leuk om te lezen. Ik ga hem doorsturen naar het team.
succes.

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*