Contact

'And if the wind is right you can sail away, and find tranquility...'

09.11.2010 12:26
Categorie: Blog

Vitaal blijven en grenzen stellen

Ik wil het met jullie hebben over  grenzen stellen. Ik moest hier aan denken toen ik zelf kort geleden tegen een (fysieke) grens aanliep. Ik had een aantal dagen teveel afspraken achter elkaar gepland. Mijn lichaam riep al een tijdje: RUST, RUST, RUST. Maar nee, eigenwijs als ik ben, negeerde ik de signalen van mijn lijf met als resultaat: in het weekend doodop en langere tijd nodig om hiervan te herstellen. Ik was over mijn lichamelijke grenzen gegaan en mocht nu de prijs betalen...

Hoe zit het eigenlijk met (fysieke) grenzen en waarom gaan we  er iedere keer weer overheen ? 

Ik laat jullie een mogelijke verklaring zien. Vaak zit het ‘m in het ‘geen koers varen'. Vergelijk het maar met dat je in een zeilbootje op het water dobbert en niet weet waar je naar toe gaat. Als de wind vat op het zeil krijgt en je zet het  zeil niet goed, vaart-ie een  richting uit die je misschien niet uitgekozen hebt. Het  bootje is ’stuurloos’ en gaat  daar, waar de wind hem blaast...
In dat ‘koers bepalen’ zit het 'm nou juist. Voor jezelf weten welke koers je moet varen om vitaal te blijven en ook wanneer je de grenzen van je vitaliteit bereikt. En dus weten wanneer je er 'overheen' gaat (gevolg: minder vitaal).

Heb jij een gevoel bij: Hoe is mijn ideale ‘rustmodus’? Hoe is mijn hartslag? Hoe voelen mijn spieren aan? Hoe is mijn ademhaling? Of om in de metafoor van het zeilbootje te blijven: Welke wind brengt mij naar het gewenste doel? Zet ik mijn zeil op tijd ‘bij’ als ik van mijn koers raak?

Je kunt vitaal blijven door je (fysieke) grenzen te weten. Hier een paar tips:

  • Luister naar de signalen van je lichaam; ga minstens 1 x per dag 'rustig' zitten om dit ook te voelen
  • Leer je vermoeidheidssignalen kennen: bijvoorbeeld hoofdpijn, gespannen  spieren, behoefte aan slaap, prikkelbaarheid
  • Neem je vermoeidheid (deze signalen) serieus: creëer rustmomenten
  • Word je eigen deskundige: jij kent je eigen lijf en zijn signalen het best
  • Ontdek je 'rem- en gaspedaal' en gebruik ze ook

Bedenk: er is er maar één die heel goed voor je kan zorgen; dat ben JIJZELF!

Het zou mooi zijn als je hierop regelmatig reflecteert Dit helpt je om op tijd te herkennen als je over grenzen heen gaat. Je kunt op mijn blog ‘ain’t no mountain high enough….’ meer erover lezen

'And if the wind is right you can sail away, and find tranquility...' Ter inspiratie: een link naar ‘Sailing’ van Christopher Cross uit 1979
http://www.youtube.com/watch?v=UQeqmNbA2Hs

Volgende keer meer over grenzen stellen in de communicatie met anderen.

Cor09-11-10 21:30:
Beste Ron,
Heel herkenbaar en op dit moment van toepassing. Ik ben zoekende naar de juiste koers. De nodige veranderingen staan te wachten. Belangrijk daar bij vitaal te blijven en te zorgen dat je koers houdt.
Goed om bovenstaande te lezen en even bij stil te staan ik blijf je blog volgen. Groet Cor
Bart10-11-10 10:23:
Waarom kan de ene persoon meer hebben dan de andere? Dat heeft inderdaad, zoals geschreven in de blog ‘if the wind’, te maken met het einddoel dat je voor jezelf hebt gevisualiseerd. Een doel brengt focus en structuur in je leven en daarmee rust. Indien je helder hebt wat je wilt bereiken dan kan je als mens veel meer aan. Je pusht jezelf als het ware verder.
Focus hierbij op wat je wel kunt en niet op wat je niet kan. Hierdoor trek je meer positiviteit aan in je leven waardoor de geestelijke gezondheid verbetert en vervolgens ons immuunsysteem positief wordt beďnvloed. De meeste mensen onderschatten de kracht van positiviteit.

Met positiviteit, focus, rust en creativiteit stimuleer je de eigen vitaliteit.
Dieter10-11-10 11:07:
Herkenbaar! Alles is leuk! Maar idd: er is geen goede wind voor de zeiler die niet weet waar hij heen gaat.
Saskia10-11-10 14:10:
Goed stuk, denk dat veel mensen zich hierin herkennen. Luisteren naar de signalen van je lichaam en bewust voelen, ervaren. Contact met jezelf en je omgeving herstellen.
Het geeft mij iedere keer veel informatie om niet alleen rustiger aan te doen , maar juist ook actie te ondernemen: alledaagse zaken die veel energie kosten loslaten of heel anders aanpakken. Durven sturing te geven aan je eigen leven en niet het gevoel hebben dat alles 'je overkomt'
Rene10-11-10 15:12:
Dag Ron,

Inderdaad heel herkenbaar. Wel opvallend dat veel mensen tegen dit probleem oplopen en ondanks de wetenschap waar het door komt, vaak weer in de bekende herhaling vervallen. Naast jouw adviezen wellicht nog een aanvullende tip. Maak vooraf een inschatting hoeveel energie iets je zal gaan kosten, bouw vervolgens een ruime marge in, waarvan je zeker weet dat je die niet zult overschrijden. Volgens mij blijf je dan binnen je tolerantiegrens en kun je wel van je week-end genieten.

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*