Contact

'First things first.....'

16.10.2012 09:59
Categorie: Blog

Vitaal blijven door prioriteiten stellen.

Ken je dat gevoel? Je bent een hele dag aan het werk en je hebt het gevoel dat je niets belangrijks hebt gedaan?

Ik ken dat gevoel op de dagen dat ik niet volgens plan werk en me een beetje mee laat drijven door hoe de wind waait. Door dat wat op mijn pad komt.

Prioriteiten stellen - met de nadruk op de taken en projecten die echt waardevol zijn in je leven - is misschien ook voor jou niet altijd zo vanzelfsprekend. Je  focussen op dat wat echt belangrijk is,  vraagt om een behoorlijk bewustzijn. Heel praktisch gezien betekent dit, dat je regelmatig even stil moet zitten en moet reflecteren op wat echt waardevol voor je is: je prioriteiten in plaats van je  steeds opnieuw te storten op  de volgende taak die komt of door te reageren op , bijvoorbeeld, iets dat ineens knippert op je computerscherm of op je (smart)telefoon.

Velen van ons zijn, zonder het te weten, verslaafd geraakt aan het voortdurend verhogen van de snelheid in ons leven. En daarmee je  adrenaline-niveau  hoog te houden met  constante drukte. We verwarren activiteit met productiviteit. In de zin van ‘meer en sneller is beter’. We vragen ons vaker af: ‘Wat nu?’ in plaats van ‘Waarom dit?’

Alleen wanneer je pauzes neemt - als je nee zegt tegen het volgende dringende ‘laat ik dit nog even snel doen’, of het snel checken van je smartphone, geef je jezelf de ruimte om te reflecteren. Even op zaken ‘te kauwen’,  er een oordeel over te geven en voor jou betekenisvol maken van wat je net hebt meegemaakt of gedaan.

Hieronder vind je tips en ideeën voor het opnieuw prioriteiten geven in je leven.

1 Plan in je agenda iets dat belangrijk voor je voelt, maar niet dringend is. Als het aanvoelt dat het dringend is, zal je waarschijnlijk de neiging hebben om het  snel gedaan te krijgen. Dit kan ten koste gaan van belangrijke zaken, die dan op de lange baan geschoven worden.

2 Reserveer in je agenda als laatste activiteit van de werkdag - ten minste 15 tot 20 minuten - om de balans op te maken van wat er die dag gebeurd is. En om alvast een beslissing te nemen over de  belangrijkste taken die je morgen wilt doen.

3 Als je in de ochtend met je werk begint, doe dan eerst de belangrijkste taak op je lijstje. Doe dit maximaal anderhalf uur.  Zorg ervoor dat je je deur gesloten houdt,  schakel je computer (e-mail!) uit en  zet je  telefoon op stil.

Ik wens je een vitale week toe met de belangrijkste dingen eerst!

Kijk hier naar een video van Dilbert over prioriteiten

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*