Contact

'I've asked myself: how much do you commit yourself?'

04.01.2011 16:21
Categorie: Blog

Vitaal blijven en een kunstenaarsafspraak.


Op oudejaarsdag maakte ik een wandeling. Alleen. Het was laat in de middag en ik was ergens op het platteland in Zuid Frankrijk. Lopen op het Franse platteland is een weldaad. Het land is in totale rust en dat maakte dat ik vanzelf langzamer ging lopen. Mijn tempo werd ‘natuurlijker’. Hierdoor kon ik beter zien en horen wat er allemaal om mij heen gebeurde: koeien grazend op het land, vogels die heen en weer vlogen en tsjilpten alsof het voorjaar was. De zon die onderging en de bomen, de boerderijen en het land kleurden langzaam van oranje naar rood. Bij alles wat mijn aandacht trok stond ik even stil. Na anderhalf uur streek ik neer op het dorpsplein van mijn geliefde dorp Monpazier. De temperatuur was zo lekker dat ik een op een terrasje een biertje dronk. Het was doodstil op het dorpsplein: eeuwenoude huizen, een terras, een biertje en ikzelf. Helemaal tevreden in het hier en nu……

Dit tevreden gevoel was het gevolg van een inzicht dat ik al langer heb: ik heb regelmatig de tijd nodig om alleen te zijn, het liefst in de natuur, om mijn meestal drukke hoofd tot rust te laten komen. En één van de belangrijkste inzichten in 2010 was voor mij: inzichten koppelen aan acties.
Dit laatste  zie ik als een manier om mijn eigen vitaliteit te behouden. Inzien wat belangrijk voor mij is en daar ook een concrete actie aan verbinden: gewoon iets gaan doen.

Op dat terras in Monpazier besloot ik ook een ‘oude gewoonte’ in ere te herstellen: de kunstenaarsafspraak.
Een kunstenaarsafspraak is een afspraak die je met jezelf maakt om één keer per week een aantal uren dát te doen wat helemaal bij je past en dat: alleen!! Naar een museum, een mooie cd beluisteren, naar de sauna, eindelijk dat schilderij maken waar je al een tijd de verf voor heb klaar liggen……die wandeling in het bos.

En waarom zou je dat doen?
Om de innerlijke kunstenaar in jezelf te voeden en  los van je omgeving (die misschien jouw tijd en tempo bepaalt), helemaal te doen wat bij jou past en op die manier (in)zicht te krijgen op jouw unieke talent.

Weet je niet wat je moet doen?
Tip: pak een papier en schrijf in vijf minuten, zonder censuur, 52 dingen op die je graag doet (en waar je niet aan toekomt). Zo heb je voor elke week van 2011 al iets waardevols…..
Ik gun je jouw wekelijkse kunstenaarsafspraak.

Ik vind het leuk als je jouw suggestie in het commentaarveld schrijft. Om jezelf en anderen te inspireren.

Luister naar: 'It's my life' van Talk Talk

ellen05-01-11 14:00:
Lieve Ron

Op mijn plek in het zuiden van Kreta waar ik al 25 jaar kom loop ik vaak alleen door de bergen langs het kustpad.
Daar zijn geen wegen dus geen auto s, ik kom er alleen geiten tegen.
Sinds kort loop ik daar met de gedachte dat ik met elke stap de grond kus.
Het past bij mijn grote liefde voor de plek. Dit jaar organiseer ik daar in het voor- en najaar wandelingen met horoscoopgesprekken.
Marie-Bernadette06-01-11 10:15:
Fijn om te lezen Ron.

Ik woon de laatste 18 jaar op het Zuid-Franse platteland en leef de impulsen uit mijn Innerlijke Stilte.

Je innerlijk/natuurlijk weten tot leven brengen
zou mijn suggestie zijn.
Brenda07-01-11 11:35:
Hoi Ron,

Bedankt voor de tip! Grappig om te lezen, ik had het nl. op "mijn berg", met skies onder mijn voeten, lekker zonnetje, mooie omgeving, goed weer, ondanks de mist (deze verdwijnt als je hoger de berg op komt en je op de mist neer kunt kijken en in de zon terecht komt. Op een terrasje warme chocolademelk met slagroom drinken ... Dit heerlijke, rustige gevoel, alleen met jezelf, probeer ik ook te vertalen naar het dagelijkse ritme en daar past jouw lijstje prima bij, blijft je hoofd ook lekker leeg!
x
Marc11-01-11 12:09:
Wat een heerlijk verhaal. Kwa kunstenaar heb ik de koe bij de horens gegrepen al een tijd terug. Ik ben op schilderles. Dus die kunstenaar spreek ik regelmatig. Hij (die kunstenaar) maakt ook al heuse schilderijen en leert al aardig wat technieken. Ik vind het een heel prettige kant van mijzelf. Niet naast je schoenen gaan lopen is dan weer een hele opdracht. Nogal wat mensen reageren erg enthousiast op "mijn werk". Ook was al zo ijdel om wat werk op Facebook te zetten. Schilderen helpt mij om een geestelijk uitstapje te maken. Ik word er rustig van.
Hoewel ook van een rondje Golfbaan kan ik erg genieten, de rust, de stilte, het bewegen.......
Marjan18-01-11 22:28:
Ha Ron,

"Helemaal tevreden op het marktplein van Monpazier." Ik kan me er een mooi beeld bij indenken.

Als jij het over je kunstenaarsafspraak komen er 2 linken in mijn hoofd op..
Het boek dat nu op mijn nachtkastje licht en dat eigenlijk vol staat met kunstenaarsopdrachten. Een boek dat je aan het denken zet over je eigen creativiteit, je eigen perceptie op dat wat om je heen is, en je daarbij ook nog uitnodigt om dit te verbeelden. Een aanrader dus. Het heet Creative is a Verb van Patti Digh
Het boek vond ik in the National Library in NYC.. ook zo'n kunstenaarsplek midden in de wereldstad. Waar je even gaat zitten om echt op te nemen wat je ziet.

De andere link die je verhaal bij mij oproept is gekoppeld aan mijn eigen voornemens voor 2011. Het zijn er veel te veel. En zoals iedereen weet is dat niet wat er geadviseerd wordt. Mijn oplosssing....? Op zoek naar een overkoepelende term om al die voornemens toch maar onder 1 noemer te brengen. Via twitter (kracht van nieuwe media) werd mij de volgende link naar een website doorgespeeld:http://www.happiness-project.com/happiness_project/2010/12/choose-a-theme-for-next-year-maybe-even-just-one-word.html

Lieve groeten, Marjan
betty31-01-11 21:02:
he ron
mooi stukje over frankrijk en je kunstenaarsafspraak. het doet me heel erg denken aan een boek dat ik gelezen heb van joke hermsen 'stil de tijd'. zij ontwikkelt hier een nieuwe visie op het fenomeen tijd, waarin zij met name een onderscheid probeert aan te brengen tussen 'kloktijd'(=economische tijd) en 'duurtijd'(=innerlijke tijd). een helder geschreven betoog waarin zij het belang van rust, verveling, aandacht en wachten beschrijft als belangrijke voorwaarden voor het denken en creativiteit. dus als je even 'tijd' hebt....... een aanrader!
liefs betty

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*