‘I want to hold your hand’

10.03.2011 13:21

Vitaal blijven en zeggen wat je (graag) wilt.

Vorige week stond ik heerlijk in Italië op de ski’s te genieten  van rust , sneeuw en een heerlijk warme zon!
Vakantie is voor mij een mooie tijd om even achterover te leunen (hoewel: op ski’s juist meer voorover!) en de wereld (en mijn plaats hierin) letterlijk en figuurlijk vanuit de hoogte te bekijken. Zie hierover mijn blog: ‘Ain’t no mountain high enough…’

Ook op vakantie gaat het leven door en zeker de communicatie met anderen. Ik vind het opvallend (en ontdek het deze week ook weer in mijn coachings-gesprekken) hoe moeilijk het voor volwassenen kan zijn om hun eigen wensen  en behoeftes te laten horen. Hiervoor in de plaats komt vaak het aan anderen vertellen wat zij moeten doen of hoe zij zich moeten gedragen.
Ik hoor in de communicatie van volwassenen vaak:  ‘Jij moet dit doen’ of ‘Het zou beter voor je zijn als je zus of zo zou doen’  of ‘Nee joh, dat moet je zo doen.’

Als er één manier is om  volwassenen snel op de kast te krijgen, is het ze vertellen wat ZIJ moeten doen (kinderen kun je  overigens op dezelfde manier op de kast krijgen, alleen kun je bij kinderen als volwassene nog je gezag, of macht, gebruiken).

Communicatie tussen volwassenen kan een stuk effectiever verlopen als er meer duidelijke ‘IK’- boodschappen worden gegeven:
Voorbeelden: ‘ik zou het fijn vinden als…….’, of: ‘ik vind het prettig om……’
Zeker bij volwassenen kan het dan ook nog handig zijn om de voorbeeldzinnen aan te vullen met: ‘maar je mag zelf kiezen….’. Hiermee doe je recht aan de behoefte van ieder mens om zelf een (vrije) keuze te maken.

Ik kan wel zeggen dat het mij ook (nog) niet altijd lukt. Wel ben ik me wel sneller bewust van mijn manier van communiceren. Als ik weer eens JIJ in plaats van IK gebruik, hoef ik eigenlijk alleen maar te kijken en te luisteren naar  degene tegen wie ik spreek. Ik hoor en zie dan al snel hoe effectief mijn communicatie is. Met andere woorden: als ‘communicatie-zender’ kijk, hoor en voel ik hoe de boodschap  bij de ‘communicatie-ontvanger’ aankomt en neem waar of we ‘afgestemd’ zijn.

Ik zou het fijn vinden als je hieronder in het commentaarveld laat weten hoe succesvol jij bent in je 'IK'- boodschappen.

Luister naar: ‘I want to hold your hand’ van ‘The Beatles’(1963)

peter10-03-11 15:19:
ik vind dat moeilijk. ik heb geleerd dat je nooit met ik mag beginnen. ik kan daar moeilijk van los komen. want, wie ben ik. ik ga het eens proberen, vanavond onder het eten. skijken hoe de reacties zijn. ik groet je.