Contact

'Ik heb een potje met………'

08.01.2013 11:09
Categorie: Blog

Vitaal blijven met een pot vol succesgewoontes

2013 is alweer meer dan een week oud.  Ben jij al gewend aan dit nieuwe jaar?

Voel jij je op dit moment lekker vitaal?

Hieronder zie je een checklijst  voor je om te onderzoeken hoe het met jouw vitaliteit gesteld is. Je hoeft alleen maar waar of niet waar te antwoorden op de uitspraken.

Hier zijn de uitspraken:

  • Ik  slaap regelmatig  7 tot 9 uur achtereen. Waar / niet waar
  • Ik word vaak wakker met een uitgerust gevoel. Waar / niet waar
  • Ik  sla vaak het ontbijt over of ik neem iets dat minder gezond is als ontbijt. Waar/ niet waar
  • Ik beweeg ten minste drie keer per week  een half uur ‘matig intensief’ (verhoogde hartslag en ademhaling en licht   zweten). Waar/ niet waar
  • Ik neem regelmatige pauzes gedurende de dag om mijn energie te vernieuwen en/ of op te laden. Waar/ niet waar
  • Ik lunch vaak aan mijn bureau, als ik überhaupt al lunch. Waar/ niet waar
  • Ik  heb vaak momenten  waarop mijn geest rustig en vrij van gedachten is. Waar/ niet waar

Deze checklijst is geen score.  Het doel is om te onderzoeken hoe het met je fysieke vitaliteit is gesteld.  Je kunt aan de hand van je eigen antwoorden bekijken of én hoe je antwoord invloed heeft op jouw vitaliteit.  Hierna kun je jezelf de vraag stellen: Wordt mijn vitaliteit hoger als ik van mijn waar-antwoord een niet waar-antwoord maak? Of van mijn niet waar-antwoord  een waar-antwoord?

Je kunt zelf bepalen op welk gebied je een verandering kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld bij de eerste uitspraak: slaap je minder dan 7 tot  9 uur? Dan kun je dit heel praktisch veranderen door wel  7 – 9 uur te gaan slapen. Gewoon, door het allereerst ervoor te zorgen dat je regelmatig tijdig je bed ingaat, zodat je in ieder geval je aan deze tijd toe kan komen. Probeer eens een maand lang of de verandering in jouw gedrag je meer vitaliteit op levert.

Hiervoor geef ik je een handig hulpmiddel:

Neem een pot of een potje. Zet deze op je bureau (of een andere plaats die je elke dag ziet). Doe er elke dag  dat je succesvol bent met je verandering, een Post it (of een ander briefje) in met daarop de datum en je succesvolle activiteit.

Maak aan het eind van de maand je potje leeg en kijk hoeveel briefjes je hebt verzamelt en hoe succesvol je dus bent!

Variatie: houd je van wedstrijden en ‘targets’? Probeer voor de volgende maand dan je resultaat te verbeteren.

Wil je regelmatig even ‘pas op de plaats’ maken? Klik dan hier voor het vitaal-gereedschap: In drie minuten ‘op adem komen’.

Ik wens je een mooi nieuw jaar toe met succesvolle vitaal-gewoonten. Heb jij tips? Noteer ze in het commentaarveld hieronder.

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*