‘It's a beautiful day. Don't let it get away …’

11.01.2011 16:34

Vitaal blijven en je lichaam ondersteunen.

Maandagavond zes uur: het eten staat op tafel. Ik lijk wel deel uit te maken van een heel Hollands gezin in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Niets is minder waar. Het vroege eten is bedoeld om op tijd verteerd te zijn als ik me naar de sportschool begeef. Want dat is wat ik elke maandagavond doe. En mooie afsluiting van de eerste werkdag van de week. Ik probeer drie keer per week naar de sportschool te gaan om me daar aan de ‘bodypump’ over te geven.  Een uur lang op inspirerende muziek intensief bouwen aan kracht en conditie voor alle spiergroepen. Daarna een beetje nakletsen en  dan de sauna in voor het relaxen. Vanaf september loop ik altijd weer naar huis. Weet je wat me opvalt? Het regent nooit op maandagavond tussen tien en half elf in Rotterdam!

Ik wil het met jullie hebben over het belang van bewegen. Ik hoor vaak mensen klagen dat ze te weinig bewegen. Ik heb voor hen eigenlijk maar één antwoord: word volwassen en gà bewegen! Uit allerlei onderzoek is het belang van bewegen duidelijk. Een huis heeft een fundament, een auto een chassis en wij als mensen hebben een lichaam dat ons een heel leven draagt. En dat mogen we zelf onderhouden of ondersteunen.

Hieronder zie je  voorbeelden van ‘ondersteuners’ voor het lichaam:

• Actief: cafeïne, suikers, lege koolhydraten (koekjes, snoep, jam chocola) amfetaminen (xtc, speed), cortisol (stresshormoon).

We noemen deze ondersteunende groep ‘spike’: prikken

• Passief: alcohol, slaaptabletten, teveel eten, televisie, pijnstillers.

We noemen deze ondersteunende groep ‘numb’: verdoving, gevoelloos

Deze twee groepen hebben een lage energetische en dus weinig vitaliserende waarde

De volgende twee groepen hebben een hoge energetische en dus vitaliserende waarde

• Actief: magere proteïnen (kip/kalkoenfilet, vis, noten, yoghurt), complexe koolhydraten (pasta, muesli, peulvruchten, granen), beweging & sport, yoga & rekoefeningen, spelen & lachen.

We noemen deze ondersteunende groep ‘energize’: stimuleren, energie leveren

• Passief: regelmatig pauzes nemen, een dutje doen, mediteren, slapen, vakantie.

We noemen deze groep  ‘chill’: afkoelen

Heb je een baan of ben je leidinggevende?
In welke van bovenstaande groepen begeven jij, je collega’s en/ of werknemers zich het meest?
Heeft dit invloed op jouw prestaties of de prestaties van je collega’s en of/ werknemers ?
Wat doe jij om je lichaam te ondersteunen of je collega’s en/ of werknemers te ondersteunen om in de groepen van hoge energetisch waarde te komen? En zo uiteindelijk je talenten/ potentieel  beter te kunnen benutten?

Ik gun je dat je goed voor je lichaam zorgt. Welke manieren werken voor jou het best? Deel het met de lezers in onderstaand commentaarveld.

Luister naar ‘A beautiful day’ van Lee Dewyze

Petra Beukelman19-01-11 16:36:
Ha Ron,

Met plezier heb ik vorige week je blog gelezen en een aantal keer gedacht te reageren, maar ja... drukdrukdruk. Een verantwoordelijke en uitdagende baan, leuk vrijwilligerswerk, 3 geweldige kinderen en een hond thuis, een inspirerende opleiding tot coach en niet te vergeten een lieve vriend. Het is een druk bestaan, maar toch ervaar ik iedere dag weer als een feest. Ik geniet van de dynamiek in mijn bestaan.

Woensdag is mijn vrije dag, maar vanmorgen was ik toch even op school voor een belangrijke afspraak. Dat doe ik zelden, maar soms ontkom ik er niet aan.
Net heb ik in de regen op de fiets de hond even uitgelaten.(Het regent hier op woensdagmiddag regelmatig :-))Ondertussen heb ik met mijn neus in de wind gereflecteerd op de inspirerende trainingsdag die ik had gisteren.

Het enige dat me tegenhoudt echt alles te doen wat ik graag zou willen is mijn knie die niet sterk is, waardoor ik niet kan sporten. Dat probeer ik te compenseren door regelmatig een stuk fietsen door de polders.

Verder probeer ik goed voor mezelf te zorgen, door te ontspannen door het lezen van een goed boek, gezond te eten, regelmatig een goed gesprek met mijn vriend op de bank onder het genot van een lekker glas wijn. Een beetje humor en zelfreflectie zijn voor mij noodzakelijk om de boel te blijven relativeren. En, nu... staan er twee kinderen klaar voor een spelletje Catan. Het leven is goed!