Contact

'Open your heart and see.......'

07.02.2012 10:16
Categorie: Blog

Vitaal blijven en je bewust zijn van je lichaam.

Ik ben de laatste weken veel  en op allerlei manieren met mijn lichaam in de weer. Sport, yoga,  Alexanderoefeningen en andere oefeningen uit het theater. Het valt me hierbij op dat hoe beter ik in mijn vel zit, hoe “opener” ik in de wereld sta.

Hier is een snelle en eenvoudige test om te kijken hoe “open” je op dit moment bent. Observeer daarvoor hoe je er nu bijzit. Gewoon:  hoe ziet je lichaam er nu uit als je naar jezelf zou kijken?


Bijvoorbeeld: zijn je armen over elkaar? Zijn je benen of voeten gekruist? Dan zou het kunnen zijn dat je “gesloten” bent of in verdediging. Zit je rechtop? Zijn je armen uitgestrekt? Zijn je ogen helder? Dan kan het zijn dat je “open” bent

"Tension is who you think you should be. Relaxation is who you are." - Chinese Proverb


Iets anders om  te observeren is: hoe voelt je lichaam op dit moment? Als het leven verloopt zoals jij dat wilt, voelen het lichaam, je spieren ontspannen aan. Dit is de natuurlijke staat. De andere kant is dat je gestrest bent. Je lichaam, je spieren, voelen gespannen aan. Je voelt je ver(der) weg van die natuurlijke staat.


Je lichaam is een prachtig instrument, een ware graadmeter van hoe het met je is. Is er spanning of ben je uit je evenwicht? De kans is groot dat je niet zo “open” staat in de wereld en voor ervaringen. Ben je daarentegen ontspannen, dan sta je meestal open voor (nieuwe) ervaringen.

Zoals altijd: neem mijn woorden niet klakkeloos voor waarheid aan. Observeer en onderzoek je eigen ervaringen. En maak daarmee je eigen waarheid. Observeer als je met je armen over elkaar zit hoe het met je is. Of er ergens spierspanning in je lichaam is. Ook als je relaxed bent. Hoe voelt je lichaam dan aan?

Neem de komende week eens de tijd om je bewust van je lichaam te zijn. Je lichaam als fundament voor viltaliteit. Kijk of er aan je fysieke behoeften wordt voldaan. Observeer ook hoe jij daar de regie over voert.
Kijk ook eens om je heen? De mensen waarmee je in contact bent. Zijn ze open? Gesloten? Vul je het voor ze in? Of bevraag je ze of het klopt wat je ziet? Hoe open of gesloten ben jezelf en bij wie wel en wie niet?

Veel plezier met observeren en onderzoeken deze week.

Luister hier naar “Open you heart” van Madonna uit 1986

Reinier28-05-13 09:35:
Dag Ron,
Leuke zelfreflectie om de dag mee te "beginnen". Ondanks dat ik veel sport (duursport) en veel buiten ben ontdek ik nu dat ik redelijk gespannen achter mijn bureau gestart ben.

Ik zal vandaag en de komende dagen zeker de tijd nemen om naar mijn lichaam te luisteren en mijn omgeving en de mensen waarmee ik in contact ben beter te observeren.

Dank voor je inzichten.

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*