Contact

STOP STOP STOP

08.10.2013 10:15
Categorie: Blog

Vitaal in het hier en nu met….een stop-moment


‘Druk, druk, druk’ is het antwoord dat ik vaak krijg als ik mensen vraag hoe het met ze gaat. Als ik vraag: ‘waar ben je dan zo druk mee?’,  krijg ik vaak het antwoord: ‘Ik ben zo in mijn hoofd met van alles en nog wat bezig’. En als ik dan doorvraag:'Maar heb je het NU, OP DIT MOMENT (nu je met mij praat) DRUK?’ komt vaak  het verrassende antwoord: ‘Nee, eigenlijk niet. …’

Een deel van jouw drukte speelt zich, tussen je oren af. In jouw geest, ook wel je ‘mind' genoemd.  Je denkt dat je het druk hebt, maar als je heel goed in het HIER EN NU denkt en voelt, blijkt het helemaal niet zo druk te zijn. Je bent waarschijnlijk veel meer ontspannen dat dat je 'mind' je vertelt. Je bekijkt in het HIER EN NU bijvoorbeeld een leuke film of beluistert een mooie cd. Of je bent fijn samen met vrienden of familie.

In het HIER EN NU zijn is een hele kunst. Het is de enige plek waar je pas echt kunt ervaren hoe het is om je ‘mind’ even op pauze te zetten. En daarmee een vitaal leven te leiden.
Ik geef je hieronder een 'tool' om helemaal in het HIER EN NU te zijn:

Het STOP-moment.

Wen jezelf aan om meerdere keren per dag gedurende zo’n tien seconden even te STOPPEN met waar je op dat moment mee bezig bent. En focus je in deze tien seconden helemaal op wat er op DAT moment met jou is of wat er om je heen is.

Een voorbeeld van mijzelf. Terwijl ik deze blog schrijf, STOP ik en … ik kijk naar en concentreer me op mijn handen. Ik zie de aderen op de rug van mijn handen, de kleur ervan en de vorm van mijn vingers. Ik voel de warmte en een lichte tinteling en …  KLAAR. Tien seconden ben ik volledig in het NU geweest. Mijn ‘mind’ was nergens anders mee bezig.

Nu waren dit mijn handen, maar ik had me net zo goed tien seconden op mijn toetsenbord kunnen concentreren (de vorm van de toetsen, de kleur, de hoeveelheid) of tien seconden naar buiten kunnen kijken (de kleur van de lucht, vorm van de wolken, vogels, verkeer), etc.

Wanneer je dagelijks zes keer zo’n STOP-moment inbouwt (gebruik de timer van je mobiel!), ben je in ieder geval één minuut per dag helemaal in het HIER EN NU. Dit als ‘tegengif’ als je druk ervaart en met je hoofd steeds maar met het verleden of de toekomst bezig bent.

Want, is immers één van jouw doelen in het leven niet: een vitaal leven leiden?

Je kunt de stopmomenten op elk moment toepassen. Tijdens de afwas (kijk eens tien seconden naar hoe de belletje in het sop zich gedragen), in de rij van de kassa (kijk eens naar het achterhoofd van degene die voor je is: vorm van het hoofd, haarkleur, geur…..) of ook leuk: tijdens het vrijen (richt je op één aspect van jezelf of je partner, ogen bijvoorbeeld).

Maak er iets speels van en laat je niet teveel door je ‘mind’ regeren, maar voeg daar momenten in het HIER EN NU aan toe en...verras jezelf maar met wat je allemaal ziet, hoort, ruikt, proeft en/of voelt.

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*