Contact

'The most exciting place to discover talent is in yourself' Ashleigh Brilliant

05.12.2011 15:38
Categorie: Blog

Vitaal blijven en de ontwikkeling van talent.

Keek jij afgelopen zondagavond ook naar ‘Saturday Night Fever-live’? Een nieuwe talentenjacht om een zanger én danser te vinden die de (hoofd)rol van Tony Manero kan spelen in de gelijknamige musical. Ik zie het veel op de televisie en hoor er ook veel over in gesprekken met anderen: de zoektocht naar talent: ’Op zoek naar Zorro’, ‘The Voice of Holland’, ‘So You Think You Can Dance’. Wat we ook van mogen vinden, voor mij is duidelijk dat er talent op het gebied van zang en dans in Nederland rondloopt, en niet alleen in de televisiestudio’s. En dat, met de  goede begeleiding, dit talent ook ontwikkeld kan worden.

Laten we beginnen bij de jeugd. Ik mocht vorige week een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jong talent. Ik werd in die week op dinsdagavond laat door een vriendin opgebeld: ”Ron, help me! Lyn (haar dochter van 8, R.V.) moet donderdag optreden voor Sinterklaas op televisie bij Z@PPLive en ik moet een begeleidings-muziekband hebben. Kun jij me hierbij helpen?” Dat wilde ik best en de volgende ochtend doken we achter de computer en hadden in een uurtje een mooie begeleidingsband gemaakt. En Lyn? Die won de volgende middag voor het oog van t.v.-kijkend Nederland de liedjeswedstrijd voor Sinterklaas! En waarom won nu juist Lyn en niet de een van de andere zangeresjes? Vanwege haar originaliteit: ze had het Sinterklaasliedje zelf gemaakt. Klik hier om een deel van Z@PPLive te zien (Sint The Voice op 1 december, deel 2).

Kijkende naar de diverse talentenjachten op televisie is er dus veel talent (nog) te ontdekken. En los van wat we op tv zien: daar is, volgens mij, meer winst te behalen dan nu. Dat betekent afkomen van de ‘zesjes’-cultuur. Mijn ervaring in onderwijs en training in Nederland is, dat de focus onderwijs nog erg ligt op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden van een cijfer 4 naar een cijfer 6. Ook ik was in het verleden als coach of adviseur te vaak bezig met het repareren van dat wat ‘onvoldoende’ was.
Mijn pleidooi is, net zoals we kunnen zien op de televisie, dat dit anders moet. Zorg dat talenten zich ontwikkelen van een 6 of 7 naar een 8 of 9, zelfs een 10!
Nu ik meer werk naar het ontwikkelen en optimaliseren van talent heb ik zelf meer plezier in mijn werk, ben ik zelf vitaler (=beter), en heb ik ook blijere klanten.

Voor ‘the big picture’: Ik geloof er ’heilig’ in dat als we onszelf,  de jeugd op school, maar ook de volwassenen in het werkveld meer zouden ondersteunen in het ontwikkelen van hun talent, er een betere bijdrage aan de wereld geleverd zou kunnen worden. Omdat potentieel niet onbenut blijft.


En jij? Hoe is jouw bijdrage aan talentontwikkeling? Heb jij er oog en oor voor? Hoe is het met de ontwikkeling van jouw eigen talent(en)? Zijn er dingen die jij goed kunt en die nog veel meer tot een 8, een 9 of een 10 ontwikkeld kunnen worden? En wie ondersteunt je daarbij? Zou jij je beter (=vitaler) voelen als jouw talent (nog) meer aan bod zou komen?

En kijk en luister eens om je heen? Je partner? Je kinderen? Je collega’s of als je leidinggevende bent: je werknemers? Ken je (al) hun talenten?  Komen hun talenten, als jij in hun ‘buurt’ bent, volledig tot bloei en levert dit zo een bijdrage aan hun vitaliteit?

Schrijf hieronder in het commentaarveld jouw manier om anderen te ondersteunen in het ontwikkelen van hun talent.

Wil je zelf meer weten? Op dinsdag en donderdag a.s van 12.30 tot 13.30 uur kun je me op SKYPE hierover vragen stellen: SKYPE-adres: tricee-ron

Tony Verheij06-12-11 21:41:
Waarom mensen niet tot hun volle potentieel komen is vrij simpel...
Wij zijn geneigd om te reageren op datgene wat niet goed is, wij focussen op de 2 fout in plaats van 28 goed.
Zo gaat het met talent, maar ook met huilen, met kleuren, met alles.
Jongens mogen niet huilen, meisjes mogen niet met soldaatjes spelen, dit zijn de kleuren die bij jouw geslacht horen en als je kleurt, dan hoor je alleen wanneer je buiten de lijntjes hebt gekleurd...

Tegenwoordig ben ik anders, ik ben dusdanig anders dat er mensen zijn die zich aan mij storen.
Ik doe wat ik wil, huil wanneer ik wil, soms ook wanneer ik dat niet wil en zeg wat ik denk.
Mijn hoofd kom mijlenver boven het maaiveld uit en ik ben hard op weg om mijn doelen te bereiken, het is immers MIJN pad wat ik bewandel, niet het jouwe en ook niet zoals jij het wil.

Ik spoor kinderen aan om datgene te doen waar ze goed in zijn, ik spoor mensen in mijn omgeving aan om te koesteren wat ze hebben, ik lach de hele dag door, ik zing en het breidt zich als een olievlek uit, mensen in mijn omgeving worden steeds vrolijker.
Ik stimuleer mensen in hun creativiteit, op zakelijk gebied kom ik met de meest waanzinnige ideeën die verkopen als een tierelier.
Mensen in mijn omgeving worden helemaal blij van mij, hoe verder van mij af, hoe vreemder ze mij vinden.

Wat is nu de kern?
De kern?
Dat ben ik! Ik ben ik en dat ben ik altijd al geweest en dat zal ook nooit anders zijn.
De verandering die zich bij mij plaats vindt, is dat er steeds meer drek, wat in de loop van de jaren tegen mij aan is gesmeten en is blijven kleven, nu langzaam aan het loslaten is.
Ik stimuleer anderen ook om steeds meer zichzelf te zijn, als je een derde koekje wilt, dan vraag je er gewoon om, als jij fantastisch kunt viool spelen, dan focus ik mij op die ene noot die niet vals is.
Geniet van het leven, geniet van wie je bent, geniet van wat je hebt.
Voor je het weet sterft het kind in jou, of is het niet meer zichtbaar door de drek die de omgeving er op smeert...
Iedereen komt tot bloei in mijn omgeving, energie vloeit van mij naar jou en ik krijg het honderdvoudig weer terug.

Het leven is fantastisch!

Tony Verheij

P.S. als jij dit leest en je vindt mijn antwoord een beetje te lang: lekker belangrijk!
In dit leven zijn positieve momenten en leermomenten: kijk of je van jouw leermomenten ook positieve momenten kunt maken.
Want het belangrijkste dat je in dit leven kunt verliezen...
Dat is je glimlach!

BIG hug!

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*