‘Thinkin’ about your body…….’

15.02.2011 14:20

Over vitaal blijven in de organisatie.

Herken jij dit? ‘Ouderendagen’ worden geschrapt, we moeten ‘efficiënter en effectiever’ gaan werken, de pensioenleeftijd wordt verhoogd.  De krant staat er vol van, evenals met de alarmerende berichten over toenemende werkdruk en meer gevallen van stress en burnout. Heb jij ermee te maken in je omgeving?

Veel mensen worden niet blij van bovenstaande ontwikkelingen, maar inmiddels wordt ook duidelijk dat het tij niet één, twee drie keert. Wat we in ieder geval kunnen doen, is verantwoordelijkheid nemen voor ons fysieke welzijn. Ieder op zijn of haar manier. Tips hiervoor schreef ik in de blog: 'It s a beautiful day, don't let it get away.....'
Ook op het niveau van de organisatie is er van alles mogelijk. Van de leiders van nu wordt gevraagd om naast competentiemanagement, aandacht te hebben voor de gezondheid en het geluk van hun personeel. Dit alles onder andere om dat langere werken ook mogelijk te maken. Dit vraagt in de eerste plaats om investering in het fysieke welzijn van het personeel in de organisatie als sleutel tot ‘high performance’.

Wat kun je doen voor het fysieke welzijn van het personeel in organisaties?

Hieronder wat tips:
• Actief: ‘Bijtanken’ met een hoge energiewaarde: stress(-volle situaties) onderbreken, fitnessfaciliteiten bieden en mensen belonen die hier gebruik van maken, aanbieden van gezonde voeding (gratis of voor weinig geld), aanmoedigen  van beweging tijdens de werkdag, mensen leren hoe ze met hun energie om kunnen gaan.
• Passief: ‘Rust’ met een hoge energiewaarde: vastgestelde rusttijden, creëren van ruimtes om energie bij te tanken, uitbreiden van flexibele werkuren, mensen aanmoedigen om een dutje te doen, grenzen stellen aan vergaderingen in lengte en frequentie, (extra) vakanties toekennen en sabbatsverlof  aanbieden.
 Actief: ‘Bijtanken’ met een lage energiewaarde : ‘marathon’-werken stimuleren i.p.v. een kwalitatief hoge ‘sprint’, een koffie- en snoepcultuur in stand houden, (calorierijke) snacks aanbieden, beweging ontmoedigen (of verbieden), aan het bureau eten en doorwerken.
• Passief: ‘Rust’ met een lage energiewaarde: verwachten dat mensen ’s avonds of in het weekend werken, (te) korte vakanties aanmoedigen, flexibele werkuren verbieden, lunchtijd minimaliseren (of tijdens een lunchpauze vergaderen), aanwezigheidstijd  belonen boven de werkelijk prestatie.

Leidinggeven in de 21e eeuw vraagt om bezinning op bovenstaande punten čn goed voorbeeldgedrag.
Wat voor leider ben jij? Of wat voor een leider heb jij?

Luister naar: ‘Thinkin’ about your body’ van Bobby Mc Ferrin

Laat hieronder weten waarin jouw/jullie organisatie succesvol is en hoe mensen hier vitaal kunnen werken.

Ellen Hiemstra16-02-11 12:44:
Vanmorgen liep ik langs een basis school, ik kon bij 4 klassen naar binnen kijken, nergens waren de onderwijsgevenden met de kinderen (ook niet bij de kleuters) bezig, ze zaten allemaal in hun eentje achter de computer.
Wat een armoe!!!!