Contact

Vitaal blijven met discipline

06.10.2015 10:43
Categorie: Blog

Grrrrr, ik draai me om en ook nog maar een keer de andere kant op. Half drie al? Ughh, ik moet om kwart over zes alweer op! Slapen, ik wil zo graag slapen……

Ken jij dat? Dat je ineens midden in de nacht wakker wordt en niet meer kunt slapen? Het overkomt mij de laatste twee weken helaas regelmatig. Zo rond een uur of twee,  drie lig ik urenlang “klaar”- wakker? Waarom? Ik heb geen idee! Ik kan van alles bedenken, maar daar ben ik maar mee opgehouden. Ik ga er immers niet beter van slapen.  Maar het niet slapen heeft wel effect op mijn dagelijkse leven.  En ook op mijn routine Als fervent astanga-yogi moet ik om kwart over zes op om uiterlijk om zeven uur in de yogastudio te zijn…….Dat lukt de laatste anderhalve week nauwelijks. Ik voel me “gebroken” op dit tijdstip.

Het hebben van te weinig slaap is een aantasting van je fysieke vitaliteit. En daarmee ook een aantasting van je emotionele en mentale vitaliteit. Je kunt hier meer over lezen in mijn boek “Vitale schoolleider” (niet alleen voor schoolleiders!) . In  hoofdstuk 1 staat wat slaaptekort met je vitaliteit doet: o.a. aantasting van je concentratie en je immuunsysteem.

Ik heb gelukkig een tegengif .  En dat is wat we in de yoga  tapas noemen. Nee, niet die lekkere Spaanse hapjes, het Sanskriet tapas: discipline. Ondanks mijn slaaptekort zorg ik dat ik hoe dan ook dagelijks anderhalf uur op de yogamat sta: om mijn dagelijkse oefeningen te doen. En weet je? Na anderhalf uur heb ik elke keer weer een goed gevoel over mezelf en…. ben ik alweer vergeten dat ik slecht geslapen heb.

Waarom nou discipline? Omdat ik weet dat ik door elke dag mijn yoga-oefeningen te doen, ik op de lange duur, soepel en stevig blijf. Ik wil namelijk als ik 80 ben nog wel mijn eigen schoenveters vast kunnen maken. En ja, met de huidige stand van zaken in de zorg, moet ik nu alvast vooruit denken. Daarnaast…..ik vind het ook gewoon lekker om me lichamelijk vitaal te voelen.

In discipline zit het woord discipel: volgeling. Uit de bijbel ken je misschien de discipelen van Jezus. Ik ben meer een volgeling van wat ikzelf belangrijk vind, het leiden van een vitaal leven. Nu is dat voor mij ashtanga-yoga. En dat is wat ik nu doe. Op mijn hoofd staan kan ik inmiddels. Mijn volgende uitdaging is om in de lotushouding te kunnen zitten: met soepele heupen en knieën. En tja, daar moet ik elke dag voor oefenen. En weet je wat? Ik ben als zoveel soepeler dan toen ik vier jaar geleden met yoga begon.

Hoe gedisciplineerd ben jij? Wat heb jij de laatste tijd voor elkaar gekregen met behulp van discipline? Of, wanneer haak jij af? En wat heb je dan nodig om jezelf op te peppen? Of….geef je op?

Wil jij hulp of ondersteuning bij het gedisciplineerd  bereiken van jouw doelen?

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*