Contact

Wat denk je van tapas?

06.09.2016 14:28
Categorie: Blog

 

Zo hé! Prachtig dat rood van de opkomende zon. Het grijs en zwart van de bomen wordt langzaam groen. De natuur komt tot leven. En wat is het nog lekker rustig…

Fietsend rijd ik langs de Kralingse Plas op weg naar de yogastudio. Het is kwart over zes in de ochtend. Een groot gedeelte van Rotterdam is nog in slaap.

Ik zou dat normaal gesproken ook zijn. Ik ben toch helemaal geen ochtendmens?

Wel, dat beeld van ‘geen ochtendmens’ dat ik over mezelf heb, is de laatste jaren aardig onderuit gehaald. De afgelopen vier jaar kom ik zes dagen per week voor dag en dauw mijn bed uit om naar de yogaschool te gaan? Waarom? Om dat ik na anderhalf uur yoga, kletsnat van het zweet door het doen  intensieve houdingen, voldaan aan de dag begin. Vitaal, vol met energie.

Maar doe ik daarom yoga? Nee, natuurlijk niet!! Yoga is het ‘stilleggen van de wervelingen van de geest’. Dat is waar ik het eigenlijk voor doe. Om rust in mijn hoofd te creëren. Die anderhalf uur zweten in allerlei houdingen zijn alleen maar een ‘meditatie in beweging’.

Wat hebben die afgelopen viereneenhalf jaar yoga mij nou opgeleverd? Zeker, een rustiger geest. Ik laat mezelf niet meer zo snel gek maken in de wetenschap: ‘Nothing is permanent’ oftewel ‘Alles gaat weer voorbij’.

En daarnaast, door een dagelijkse workout blijf ik lekker op gewicht. En door het vele zweten,  elke dag, raakt mijn lichaam ontgift en als extraatje……wat ik nooit had kunnen vermoeden, is dat na 40 jaar mijn kromme rug steeds rechter wordt……

Waarom vertel ik nou dit verhaal? Omdat mij steeds meer duidelijk word, dat als je ECHT een verandering in je leven teweeg wilt brengen, je er hard voor moet werken. Elke dag weer.

In de yoga noemen ze dat ‘tapas’, discipline. Dat is natuurlijk helemaal niet nieuw, immers: een goede pianist wordt ook pas een goede pianist als hij of zij acht uur (of meer) op een dag oefent. Tja, en wanneer ga je dan gedisciplineerd oefenen? Ik doe dat zelf in ieder geval als ik ergens ‘van binnenuit’ gemotiveerd voor ben. En met mijn beoefening van yoga is dat is het bereiken van een gezonde geest in een gezond lichaam. Inspirerende leraren helpen daarbij. Die heb ik gelukkig!

Motivatie van binnenuit en inspiratie van buitenaf. De beste ingrediënten tot leren. Ik schreef het al eerder in mijn boek ‘Vitale schoolleider’ en ervaar het nu ook weer zelf.

En daar kom ik dan elke dag heel vroeg mijn bed voor uit.

Klik hier om meer te lezen over ‘tapas’ (discipline) in yoga

Zin in een yoga herfstretraite met mij in de Dordogne (Frankrijk)? Klik dan hier

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*