Contact

Wat is jouw lunch vandaag?

21.05.2013 17:33
Categorie: Blog

Het is half drie in de middag. We zijn al meer dan twintig minuten in gesprek, Geert en ik. Geert is een schoolleider die ik al wat jaren ken.  Ik interview hem over hoe hij vitaal blijft. Hij beweegt goed en hij zorgt voor ontspanning. Tijdens dit gesprek valt plotseling  mijn oog op het zakje brood en het glas melk op zijn tafel. ‘Geert heb je al geluncht’? vraag ik. ‘Nee dat is er bij ingeschoten’. ‘Heb je honger’? vraag ik. ‘Mmm ja, is het antwoord’. We besluiten dat ik even naar het toilet ga en een rondje langs de lokalen loop en dat hij even zijn brood opeet.

Het belang van goed en regelmatig eten wordt onderschat. Om je lichamelijke behoeftes te vervullen, is het van belang dat je bloedsuikergehalte, de glucosespiegel, op peil is. Deze glucosespiegel zorgt ervoor dat we goed kunnen functioneren. Ons lichaam, maar ook onze hersenen. Het is daartoe van belang dat die glucosespiegel stabiel blijft.

Praktisch betekent dit dat je elke drie tot vier uur een lichte maaltijd zou moeten eten. Door niet te eten, hiervoor geen tijd te nemen of juist veel te veel te eten, wat we in deze tijd nogal tegenkomen, blijft de glucosespiegel verstoord met alle gevolgen vandien. Te weinig glucose in het bloed kan onder andere leiden tot: irritatie, snel afgeleid zijn, flauwvallen en een leeg gevoel. Juist overeten en een teveel gebruik van suiker leidt op de lange duur tot obesitas, inmiddels een ‘volksvijand’ die op langere termijn leidt tot: hartproblemen, diabetes en kanker.

De moraal van dit verhaal is: zorg dat je je bloedsuikerspiegel op peil houdt. Het gaat erom wat je eet, maar ook hoeveel en met welke tussenpozen.

Streef naar het eten van kleine maaltijden, elke drie tot vier uur, gedurende de hele dag. Te beginnen met ontbijten: met veel proteïnen en weinig koolhydraten. Dit zorgt er ook voor dat je jezelf niet overeet in de ochtend.

Het ontwikkelen van bewustzijn op je voedingspatroon is één van de stappen naar een vitaler leven.

Het stukje hierboven staat in het eerste hoofdstuk van mijn pas verschenen boek: 'Vitale schoolleider, vitaal schoolteam. Effectief en energiek leidinggeven en leren'

Wil je weten wat ‘deskundigen' van dit boek vinden? Klik dan hier

Als je dit boek wilt kopen, kun je hier klikken hier voor een exemplaar met korting.

Ik wens je nog een vitale week toe, met lekkere lunches!

 

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*