Contact

'Work like a soul inspired……'

12.06.2012 10:22
Categorie: Blog

Vitaal blijven en goed voor jezelf zorgen.

“Piep, piep, piep, piep”. Weten jullie dat een futenjong ongeveer twee keer per seconde piept en dat zo’n beetje dag en nacht door? Als ik mijn oren goed openzet, hoor ik het. In de plas waaraan ik woon is de laatste vijf jaar een futenechtpaar te vinden. In het voorjaar doen ze hun liefdesdans. Dan is het een tijd stil en dan, dit jaar sinds ongeveer een week of drie, is het zover. Twee jongen zijn uit het ei gekropen. Ze zitten eerst “op de moeder” en nu zwemmen ze naast de moeder 24 uur per dag, Piepend. Moeder houdt voortdurend haar kroost in de gaten, terwijl vaderfuut druk doende is met het vangen en  om de jongen voorzien van verse vis. Dit was ook gisteren het geval toen ik even de tijd nam om de futen wat langer te observeren. Pa ving een grote vis en zwom richting gezin. De jongen kwamen piepend naar hem toe. Opeens  trok moederfuut de vis uit vaders bek en… in plaats van haar jongen te voeden, wat ze doorgaans de hele dag doet, verschalkte ze zelf de grote vis! Er kwam een glimlach om mijn mond. Mijn glimlach werd nog groter toen ik zag dat de volgende drie vissen ook in de bek van moederfuut verdwenen. Ze schommelde een halfuurtje op de golven en daarna had ze, als altijd, volop aandacht voor haar kroost.

Die glimlach van mij? Die kwam omdat dit tafereel me aan mijn eigen lijfspreuk herinnerde: eerst voor jezelf zorgen en dan voor een ander. Ik had er vorige week zelf mee te maken. Als vitaal coach en “dienstverlener” in vitaliteit ben ik gewend om er voor de ander te zijn. Alleen vorige week voelde ik me zelf niet zo vitaal. En jawel: ik kon mijn eigen lijfspreuk in praktijk gaan brengen: eerst voor jezelf zorgen en dan voor een ander. Dat heb ik dan ook gedaan: ik heb mijn werktempo verlaagd, meer pauzes genomen, meer gesport, meer gedanst, meer in de sauna gezeten én meer “stil” geweest. Dat hielp. Mijn vitaliteit kwam weer terug, gelukkig. Ik heb eerst voor mezelf gezorgd. En hiermee kan ik beter voor een ander “zorgen”. De natuur als voorbeeld. Ik  zag dit gisteren ook bij de futenmoeder terug.

Bij meer dan de helft van de mensen die ik spreek, zie en hoor ik meestal een ander verhaal. Als ze minder vitaal zijn, trappen ze niet op “hun rem” maar negeren ze de signalen van hun lichaam en “geven nog wat extra gas”. Gevolg? Nog meer vermoeidheid, soms gepaard gaand met stress of hoofdpijn, en uiteindelijk nog minder vitaliteit.

Ik heb voor jou maar één advies: zorg goed voor jezelf! De natuur geeft je een prachtig instrument waarmee  je, onder andere, je eigen vitaliteit kunt meten. Jawel, je lichaam. Ken jij de signalen van je lichaam als je minder vitaal bent? En  gebruik je die signalen om je eigen vitale gedrag te veranderen?

Doe als de futenmoeder en zorg goed  voor jezelf.  Neem de rust om jezelf te voeden en op adem te komen…….   

En verder: eet evenwichtig (én met aandacht) , zorg voor voldoende slaap, neem regelmatig pauze, beweeg elke dag 30 minuten matig intensief, verlaag je (loop)tempo en  drink voldoende en…adem goed door.

Ik wens je nog een vitale week toe.

Wat doe jij als je minder vitaal bent?  Jouw ideeën zijn welkom in het commentaarveld hieronder.

Luister hier naar: “Pick yourself up”  van Diana Krall uit 1999

Geen commentaar

Reageer

*


*
CAPTCHA afbeelding om SPAM tegen te gaan

Als u het woord niet kunt lezen, klik hier.
*