Contact

Yoga

In de yogaklas krijg je les volgens de ashtanga traditie: “Practice, practice and all will come” Oftewel: “Oefenen, oefenen en het komt allemaal goed”

  •    lessen van anderhalf uur
  •   op de locatie van Yogaschool Rotterdam, in Rotterdam Kralingen of op locatie
  •   individuele aandacht
  •   voor jong en oud (je bent nooit te oud om met yoga te beginnen) 
  •   met oog voor jouw beperkingen en mogelijkheden
  •    goede sfeer
  •   kleine groepen

Neem hier contact op voor de mogelijkheden

   

Achtergrond:

Yoga is het tot stilstand brengen van de “wervelingen in je hoofd”. [Yogaschitta vrtti nirodhah] Yogasutra 1;2

Als het oppervlak van het water stil is, werkt ie als een spiegel. Net als op de foto hier schuin boven. Wat je boven het water ziet, zie je op dezelfde manier in de spiegel van het wateroppervlak. Maar als er een rimpel op het wateroppervlak komt, door de wind of door een eend, dan vervormt dat in de spiegel wat je boven het water ziet.

Hetzelfde gebeurt in je hoofd. Alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft of voelt wordt meestal vervormd. Net als bij de rimpeling op het water. Er komen “wervelingen in je hoofd”. Door een herinnering, een associatie of fantasie Bijvoorbeeld: ik zie een vrouw lopen en ik merk dat ze lijkt op de vrouw die ik een half uur daarvoor bij de kassa van de Albert Heijn ruzie hoorde maken. Mijn beeld van de vrouw die ik zie lopen is gelijk vervormd.

Daarnaast is je hoofd de hele dag druk bezig met van alles en nog wat: gedachtes over mensen en dingen. Over gisteren of morgen. Haast nooit over nu.

Met yoga probeer je die “wervelingen in je hoofd” stil te leggen. Hoe?

Door het doen van allerlei houdingen (asana's) waarbij je let op adem, bandhas (energiesloten) en dristhi (punten waarop je je concentreert).